Wednesday, May 4, 2016

My inspired lecturer

Rasa amat teringin menulis tentang dia..

Bagi saya awalnya, dia hanya seorang yang biasa sahaja. Seperti lecturer yang lain. Banyak rumors yang menyatakan dia seorang yang cerewet , banyak kerja diberi kepada students. Tidak kurang juga yang kata dia seorang yang baik hati dan mudah bergaul dengan murid.

Ya, kali ni .semester ni dua dua subjek yang saya ambik semua dengan dia. Wah memang la. Tapi, saya kosong sahaja fikiran saya. Malas letak stigma apa apa.

Mengejutkan. Saya terpikat dengan caranya. Betul. Dia sangat peramah. Seorang yang mudah dekat dengan semua jenis murid. Jelas Nampak tidak ada unsur pilih kasih. Dia baik dengan semua. Ya, memang banyak juga kerja yang diberi. Tapi saya rasa enjoy skit. Kurang stress dari dulu.

Perkara yang saya nak share utama di sini ialah bagaimana dia “appreciate” students. Ya. Banyak unsur menghargai yang dia gunakan dalam pembelajaran yang jarang lecturer lain sebut.

Selalu sahaja dia puji pelajarnya. Termasuk juga saya. Well, mula2 saya syok la..ya la biasanya susah dapat pujian dari assoc prof ni.. tetiba dia puji melambung. Tanpa ku sedari sebenarnya indirectly saya termotivasi untuk buat lagi dan lagi assign ment dia. Wah! Ajaib!

Dia suka guna perkataan. “ wow!” “good”. “ yes good suriana”. “ I impress with you” “ you did great job”…well siapa tak cair. Dah la dia suka bertanya khabar muridnya.
Mungkin sebab dia dah ada cucu kot..mak mak gitu.


Apapun, saya sangat impress dengan dia. The way dia inspire murid memang bagus. Jadi sesiapa yang jadi guru..kena banyakkan memuji murid dan bergaul dengan mereka. inshaaALLAH banyak positif effect nanti (ku cakap pada diriku sendiri ni…huhuhuhu)Pssttttt: kena belajar bertabah dengan mereka semua…huhu

" Ramadan di hatiku" 1437H

No comments:

Post a Comment